Dlaczego warto sięgać po suszone owoce?
Coraz więcej osób sięga po suszone owoce, które można kupić praktycznie wszędzie. Nadają się one do spożycia samodzielnie w formie przekąski, ale można z nich także przygotować na przykład domowe konfitury. Czy suszone owoce są zdrowe? Jak zrobić konfitury naturalne z użyciem suszonych owoców?
Suszone owoce – bogactwo witamin i składników odżywczych
Nie każdy wie, że suszone owoce zawierają bardzo dużo niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu mikro- i makroelementów. Oczywiście muszą być one poddane odpowiedniej obróbce termicznej. Suszenie powinno odbywać się w średniej temperaturze, która nie powoduje utraty witamin. Takie owoce z powodzeniem można spożywać jako przekąskę lub dodawać do słodkich i wytrawnych dań. Należy pamiętać, że mają one sporo kalorii, a więc warto nie przekraczać zalecanej dziennej dawki.
Dżemy naturalne z suszonych owoców
W ostatnim czasie dużo osób samodzielnie przygotowuje w domu przetwory. Najczęściej robi się domowe konfitury, które można zjeść na śniadanie lub do obiadu. Taki przetwór wykonany w domu jest przede wszystkim zdrowy i wiadomo, co znajduje się wewnątrz. Świetnym dodatkiem są suszone owoce, które zastępują z powodzeniem niezdrowy cukier. Dżemy naturalne można przygotować ze świeżych i suszonych owoców. Można także zrobić konfitury tylko z suszonej żurawiny, które doskonale nadają się do dań mięsnych, a także do serów. Taki dżem bez obaw można podać dziecku, a także przygotować sobie drugie śniadanie do pracy. Konfitury naturalne dostarczą organizmowi mnóstwa witamin, energii i zapewniają dobre samopoczucie.
Do czego można używać suszonych owoców?
Wiadomo już, że suszone owoce znakomicie nadają się do wyrobu konfitur. Jest to także świetna przekąska. Można usiąść przed telewizorem z paczką suszonych rodzynek czy moreli zamiast chipsów, które zawierają niezdrowe tłuszcze. Rodzynki są niezastąpione podczas wypiekania ciast. Suszone śliwki dodaje się do bigosu. Z daktyli można przygotować znakomite zdrowe batony, a żurawina jest niezastąpiona do schabu i oscypków. Suszone owoce są także świetnym słodzikiem, a przede wszystkim naturalnym. Należy jednak wybierać tylko te owoce, które nie zawierają sztucznych wzmacniaczy smaku czy aromatu. Dlatego bardzo ważne jest czytanie składu przed zakupem, a także wybieranie produktów od sprawdzonych producentów.